Facebook er værdifuld

… fordi vi lystigt udleverer dyrebare oplysninger om os selv, skrev Mette Lisby i en kronik i Søndagsavisen for et par uger siden.

“Det er ikke frygten for at blive overvåget, der nager, men derimod frygten for ikke at blive set. Angsten for ikke at være nogen, medmindre der er nogen, der kigger. Man behøver vidner for at dokumentere sin egen eksistens.

Vi skal alle sammen have vores eget sted i cyberspace. Virkeligheden er slet ikke nok.

Derfor er fænomener som YouTube, Myspace og Facebook på ustoppelig fremmarch.

Facebook anslås at have en værdi af flere milliarder kroner og er så værdifuld, fordi vi lystigt udleverer dyrebare oplysninger om os selv: Hvor vi tager hen på ferie, hvad vi læser, hvad vi hører, hvad vi ser og hvem vi er. Facebook tjekker også, hvilke andre websites, vi går ind på, samler oplysningerne og sender dem videre til sine annoncører.

Hvis efterretningstjenesten gjorde det, ville vi blive fornærmede, råbe ‘stasi-metoder’ og kræve at få vores privatliv tilbage.

Faktisk behøver efterretningstjenesten ikke at være hemmelig og mystisk; de skal bare lokke med et cyberfællesskab, hvor vi kan lægge videoer, fotos og alt med os selv ud på nettet.

Men hvad er mest sympatisk: At overvåge for at beskytte os eller for at tjene penge på os?”

Spurgte Mette Lisby

Dette indlæg blev udgivet i Hverdag. Bogmærk permalinket.

3 Responses to Facebook er værdifuld

 1. Madame skriver:

  Jeg læste også Mette Lisbys kloge klumme i Søndagsavisen. Og godtede mig 🙂

 2. Marian skriver:

  For at svare på Mette Lisbys spørgsmål: begge dele er lige usympatiske, efter min mening. Og et andet spørgsmål end Mette Lisbys er, om økonomiske interesser og “beskyttelse” egentligt ligger så langt fra hinanden, som de fleste måske nok tror: http://www.youtube.com/watch?v=T8NJFrcEq3U

 3. Lone skriver:

  Madame og Marian

  Det er egentlig skræmmende hvilke oplysninger, vi lægger ud på nettet om os selv.
  Tak for linket til ‘The truth about Facebook’, Marian.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *