Ansvar er mandagens tema

Ordet får mig med det samme til at tænke på produktionsdyr, dyremishandling og -transporter.
Hvem har ansvaret for dyrenes vé og vel?

I ny og næ bliver emnet om lange dyretransporter taget op i dagspressen, og politikerne lover bedringer. Svin, ræve, mink, høns og kalve går stadig på tremmer i produktionen. Dyremishandlinger straffes stadig alt for mildt.

Udvis ansvarlighed
Billederne er lånt fra nettet og egenhændigt sammensat

Når man ved middagen, som turist i andre lande, sætter tænderne i en god bøf fx i Italien eller et grillet kyllingelår i Thailand, er det med risiko for, at kødet er fra levende dyr, der har haft en pinefuld og yderst brutal afslutning på deres korte liv.

Udvis ansvarlighed
Hvordan var det levende liv?

Det kan som forbruger være uoverskueligt, hvad man kan gøre for at tage ansvar i dyrevelfærdshenseende.

Her kan du læse mere om, under hvilke omstændigheder maden kan være landet på din tallerken på dit udvalgte feriested.

Mere om ansvar herovre.

Dette indlæg blev udgivet i Mandagstema og tagget . Bogmærk permalinket.

21 Responses to Ansvar er mandagens tema

  1. Madame skriver:

    Ja, hvor har du dog ret, Lone! Det er så uhyggeligt at tænke på – måske skulle man blive vegetar. Det var et meget fint bud på ordet ansvar!

  2. Sommertid skriver:

    Der har du satt fingeren på et ømt punkt…og visst skulle man ha gjort noe mer med dyretransport…avlivningsmetoder…behandling av dyr osv…
    Ditt innlegg får en til å tenke etter…akkurat som mitt innlegg burde gjøre..
    Kom gjerne å se hva jeg har å si om ansvar.
    Ha en fin uke 🙂

  3. Vibeke skriver:

    Ja de dyretransporter, og aflivningsmetoder, var med til at jeg køber økologisk, når det overhovedet kan lade sig gøre.
    Mkh. VIbeke

  4. Moonbeams skriver:

    Vi er ikke medlem av EU, men nå mener visstnok EU har vi her i Norge skal la mennesker som har en annen religion få lov å slakte dyr uten bedøvelse. Det reagerer jeg veldig på og føles som en måte å snikinnføre nye lover som gjør det mindre ulovlig og på en billigere måte å avlive dyr på.

    Så da kan man spørre seg hva som vil skje med de stakkars dyrene da når ingen til slutt har ansvar for dem.

  5. Sister Bonde skriver:

    Uha Lone – det var et følsomt ansvar, du der fik bragt på bane – rigtig flot og godt.

  6. Randi's Tanker skriver:

    Fin tolkning av mandagstema. Ja, vi har alle et ansvar her!

  7. Sussa skriver:

    Tomat och gurka – jag vill inte äta kött när jag tänker på det du har skrivit. Vi människor gör så mycket illa, ändå somnar vi gott varje natt.

    Ditt inlägg tål att tänka på!

  8. Anette skriver:

    Jeg bryder mig ikke om at tænke på hvordan de dyr er blevet behandlet. Rigtig godt bud.

  9. Lone skriver:

    Madame, Jeg har været vegetar et par gange, men har desværre ikke kunne overholde det. Jeg spiser dog sjældent kød, men det gælder jo ikke.

    Sommertid, Det er så uendeligt lidt man kan gøre, hvis vi ikke er mange nok. Der burde informeres meget mere om, hvad dyrenes lidelser, så vi forbrugere tænker lidt mere over, hvad vi spiser.

    Vibeke, Vi køber også økologisk og kød, som er opvokset og slagtet her i landet.

    Moonbeams, Det er uforskammet at give tilladesle til halalslagtning, som det vist hedder, for at tilgodese folk med anden etnisk herkomst. Jeg tror også, at det er tilladt her i DK. Jeg afskyr dyrlæger, som er ansat på slagterier, at de tager sig betalt for dyrs lidelser i stedet for at hjælpe dem.

    Tak Sister – og Randi, Ja det har vi bestemt.

    Sussa, Jeg overvejer også at blive vegetar igen. Desværre har jeg svært ved at overholde det efter nogen tid. Ja, det er egentlig utroligt, at man kan sove fra det.

    Anette, Vi bliver nødt til at tænke på det – og gøre noget ved det. Ellers bedres forholdene aldrig. Jeg stemmer fx på et parti, som har dyrevelfærd på programmet.
    Man kan også tænke på, hvad man smider i indkøbskurven og støtte de foreninger, som arbejder for dyrene.

    Tak for jeres kommentarer. Om lidt vil jeg kigge over til jer 🙂

  10. Siw Aina skriver:

    Usj, en skremmende tanke. Man vil jo så gjerne at ALLE dyr skal ha et godt og verdig liv!

  11. Randi skriver:

    Klokt innlegg. Har sett en del på TV’en om dyremishandling (det jeg greide å se). Det er helt grusomt. Alldeles. Fint du tar opp dette.

  12. MissMuffin skriver:

    Fint emne!
    Jeg prøver at ta ansvar.
    Jeg køber kun dansk kød(selvom vilkårene her heller ikke er som de burde).
    Jeg køber meget økologi og henter mine æg hos en bondemand..

    Jeg er nyt, aktiv medlem i en dyreværnsforening og håber på mit hjerte kan bære det, så jeg kan være med til at gøre en forskel..

    Men en ting jeg ved, det er at jeg aldrig bliver vegetar, men jeg har en holdning til hvad jeg putter i munden og håber at andre også vil tænke over det..

  13. Lone skriver:

    MissMuffin, Jeg lever faktisk på samme måde som dig – dansk kød – æg fra damen på gården og økologiske grønsager.
    Er medlem af flere dyreværnsforeninger og lufter hunde på et internat, så snart jeg har lejlighed til det.
    Jeg tror dog sagtens, at jeg kunne blive vegetar en dag. Har prøvet det et par gange, men er meget svært at gennemføre.

  14. miriam skriver:

    huff.. stakkars dyr :)blir helt stum.. syns så synd på de orsvarsløse dyra

  15. Lone skriver:

    Det gør ondt indeni, når man tænker på den skæbne, vi vælger for vore medskabninger, Miriam.

  16. Mona skriver:

    Ja, sørme også et godt sted at begynde at tage ansvar!!

  17. anjoe skriver:

    Det er dyremishandling, der vil noget, men i morgen sætter vi atter tænderne i frikadeller eller bøf, tager hamburgryg og leverpostej med i madpakken, laver en gratin, måske en fromage eller sky med husblas i, og det hele skyller vi ned med et glas mælk…

    Og EU er ligeglade med dyrevelfærd 🙁

  18. Rimkogeren skriver:

    Ikke overraskende, men derfor ikke mindre deprimrende og rystende.

  19. Lone skriver:

    Ja, Mona 🙂

    Du har ret Anjoe, det er jo det, vi gør. Jeg har været vegetar et par gange efter at have set på tv, hvordan dyrene behandles. Men samtidig køber jeg sko og tasker mv. udført af dyrenes hud.
    Det er svært at leve drømmen ud om, ikke at være med til den industri. Vi er kødædere af natur. Dog må nogen finde en mere human metode at behandle vore medskabninger på – siger hun efter at have spist en halv rundtom med oksebryst…

    Bestemt ikke mindre deprimerende, Rimkoger.

  20. Jens skriver:

    Det var et rigtig godt indlæg. Jo mere fokus der er på manglende dyrevelfærd, jo bedre er det! Desværre er der jo altså for mange som er fuldstændig ligeglade. For nyligt læste jeg, at salget af æg fra burhøns er stærkt stigende….. det har jeg meget svært ved at forstå.

  21. Lone skriver:

    Der skal masser af oplysning til, Jens.
    Hver gang der har været et indslag i tv eller den trykte presse om dyremishandling i forbindelse med dyretransporter eller om burhøns forhold har det skabt vrede i befolkningen, og politikerne lover nye stramninger. Kort tid efter er alt ved det gamle, og dyrene er glemt.

    Restauranter, cafeterier, grillbarer mv. køber sikkert de billigste råvarer. De steder burde man forlange at få at vide, hvor kødet/æg stammer fra.
    Det gør mig ondt at høre, at salget af æg fra burhøns er steget. Man kunne ønske sig, at burhønsæg havde en dårlig smag rent bogstaveligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *