Det må du ikke,

… sagde jeg til husbond, da han målrettet var på vej hen mod purløgen med en saks i hånden forleden dag. – Jeg vil først se dem i blomst, fortsatte jeg.

Han tog sig alligevel den frihed at klippe et bundt af en purløgplante. Det var så ok. Vi har fire af dem. Men jeg elsker purløg i blomst. De er så smukke og må ikke spoleres under blomstringen.
Når de er afblomstret bliver planterne klippet helt ned. Inden længe har de vokset sig høje igen. Når det sker, må vi begynde at klippe løs af dem.

Purløgblomst

Søren Ryge siger, at han elsker akelejer. Den udtalelse har vist noget at gøre med, at han er ved at blive lidt opgivende med sine udrydningsprojekter.
Jeg kan godt se, at de er smukke, men det er kun kort. Når de er afblomstret, har man triste, visne rester af akelejeplanter overalt i haven. De er mellem fliser, inde imellem andre planter, i krukker mv.

Akeleje

Jeg er ikke helt så begejstret for planten, som  Søren Ryge. Blomsten er dog smuk og lidt  ballerina-agtig.

Dette indlæg blev udgivet i Natur og tagget . Bogmærk permalinket.

8 Responses to Det må du ikke,

 1. henriette skriver:

  Det er sjovt, for der er netop mange bloggere der har skreve om den smukke blomst her i disse uger. Jeg kender den ikke så godt, og har ikke en selv, men jeg syntes bestemt at de er søde at se på.
  Jeg vidste slet ikke at de blev så triste bagefter. Så lærte jeg lidt om planter igen i dag. 🙂 Tak for det

  Rigtig god mandag til dig
  🙂

 2. Madame skriver:

  Jeg holder også meget af purløgsblomster, Lone! Men nu også af akelejen – jeg synes den er så elegant, og her i det tidlige forår kan jeg ikke få nok af alle de smukke forårsblomster. Mine akeleajer er mørklilla og lyserøde, men de findes vist også i hvide.

  Rigtig god mandag også til dig 🙂

 3. Lone skriver:

  Den myldrer også frem i denne tid, Henriette 🙂

  Madame og Henriette,
  Selve blomsten er smuk, men når de afblomstrer, syntes jeg bestemt ikke planten er køn 🙂

  God mandag til jer 🙂

 4. Henny Stewart skriver:

  Jeg er helt enig med dig ang. purløgsblomsterne. De er helt vidunderlige. Men jeg er altså også ret vild med akelejerne. Den diversitet, de har og det spinkle, elegante udtryk og de mange forskellige farver opvejer for mig rigeligt, at de måske ikke er så pyntelige bagefter.

 5. Lone skriver:

  Den er smuk, Henny. Det er andre blomster også, uden at de blander sig overalt 🙂

 6. fivetosix skriver:

  Enig…Har også en “klat” purløg….Og holder meget af duften 😉

 7. Havehyrden skriver:

  Jeg syntes nu også at akelajen har de smukkeste blomster, og klipper du stænglerne helt af så skyder de igen inden sommeren er ovre.
  Purlæg er også smukke, men det spiser vi så hurtigt at jeg ikke får set blomsten. Men istedet har jeg de andre allium typer i haven, de ligner purløg men blomsten er så meget størrer og flottere. Foresten en af Claus (du ved jo nok hvem jeg taler om) yndlingsblomster.
  Hav en god dag.

 8. Lone skriver:

  Fivetosix, Duften er også nydelse 🙂

  Jeg vidste ikke, at akelejen kunne skyde igen, hvis man klipper stænglerne af, Havehyrde. Måske skal jeg være mere nænsom, når jeg luger ud i dem efter blomstring. Jeg plejer at hive alt op.
  Jo jeg ved, hvem du taler om :o) Den løgplante har jeg også i haven. Men den har ikke de smukke flaskegrønne stængler, som purløgplanten – i hvert fald ikke mine…

  Rigtig god dag 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *