“Tag fat” i alle tre huller

Helle Godtved

… og knib sammen! kommanderede Helle Gotved os piger på gymnastikholdet for mange år siden.
Vi lærte mangt og meget om bækkenpartiet mv. den sæson, jeg gik der. Det blev des-værre kun en sæson, da der indgik nogle øvelser, hvor vi skulle hjælpe hindanden med øvelserne – dog ikke omkring bækkenpar-tiet…
Det er for grænseoverskridende for mig, under gymnastiske øvelser, at røre ved – eller lade andre røre ved mig . Oven i købet mens man er svedig og rød i hovedet af anstrengelse.

I morgen får vi gæster, og jeg har gjort rent løbende hele ugen. I dag, hvor jeg støv-sugede, tænkte jeg på Helle Gotved’s råd vedrørende støvsugning og gulvvask.

“Bøj ikke ryggen, når I støvsuger og vasker gulv. Hvad I ikke selv kan se, kan jeres gæster heller ikke se”

sagde hun.

Jeg ved ikke, om Helle Gotved aldrig fik gjort rent under senge og sofaer. Det gør jeg, men jeg tænker alligevel på, hvad hun sagde og bøjer ikke i ryggen men lægger mig ned på knæ og tager skidtet derfra.

Siden hen blev jeg hendes næsten nabo og mødte hende ofte på gaden. De sidste år af hendes liv gik hun stavgang i rask tempo – og med rank ryg.

Helle Gotved døde i 2006, 94 år gammel. Hun donerede sin rygsøjle til Anatomisk Institut i håb om, at man ville ændre beskrivelsen i anatomibøgerne i forbindelse med nedslidning af bruskskiverne i rygsøjlen med alderen.
Helle Gotved ville gerne have rettet teksten til ‘medmindre den ikke vedligeholdes’.

Dette indlæg blev udgivet i Alt det andet og tagget . Bogmærk permalinket.

3 Responses to “Tag fat” i alle tre huller

 1. Madame skriver:

  Det var spændende at læse, Lone! Hun havde sikkert i ret i det med vedligeholdelsen af ryggen! Jeg kan godt lide, at gæsterne ikke ser, hvad vi ikke selv ser, haha …
  Jeg har haft Helle Gotved i studiet mange gange – hun var en skrap moster, der kommanderede rundt med lydteknikeren. Jeg var nærmest bange for hende – jeg har sjældent mødt nogen som hende. Hun lavede et lille lydstudie om til et gymnastiklokale, flyttede borde og mikrofoner og trak gardinet for, så ingen kunne se, at hun selv lavede øvelserne. Kun Astrid Henning-Jensen var værre end hende …

 2. Sikken en klog kone. Mht det med at bukke ryggen, det ville indebaere at man rent faktisk faar gjort rent. Mit hus ville se betydeligt bedre ud, selv med ret ryg!

 3. Lone skriver:

  Ja, hun var sandelig skrap, Madame.
  – Og også uden for gymnastiklokalet, kan jeg forstå :o)
  Tænke at Astrid Henning-Jensen – det lille menneske – kunne være en strid kone 🙂
  Hun var selvfølgelig også vant til at dirigere med mennesker gennem sit arbejde. Hende så jeg engang live for mange år siden. Jeg tror aldrig, at jeg har set så rynket et ansigt hverken før eller siden. (Det var så en helt anden historie….).

  Hun var nok klog på muskler og bevægelige kropsdele, Tina :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *