I søndags

… havde vi gårdsangere på besøg i gården. De stod et sted, hvor vi ikke kunne se dem fra vores vinduer.
Vi kunne derimod se enkelte komme frem på altanerne og andre lukke vinduer op for at kigge.

Jeg er selv fra landet, hvor det mest eksotiske, som kom forbi, var skærslibere og vagabonder. Men i min mormor og morfars gård på Nørrebro, kom der tit gårdsangere, som spillede på harmonika, mundharmonika og savblade.
Jeg var lidt bange for dem og løb op til mormor og morfar, så snart de kom ind i gården. De børn, som boede der og var vant til, at de kom forbi, blev der og samlede de penge op, som blev kastet ned i gården til sangerne. Pengene var pakket ind i papir, og børnene lagde dem i gårdsangernes lommer.
Som jeg husker det, blev alle vinduer åbnet og folk hyggede sig ved besøget.

Trille som gårdsanger
Trille spillede i en baggård i 1970

I søndags så jeg ingen kaste penge ned. Vi gjorde det heller ikke. Der var ingen børn til at samle dem op. De nye generationer kender sikkert ikke fænomenet.

Til gengæld gav jeg 40 kr. til en hjemløs for Hus forbi uden for Føtex forleden aften.

hus forbi

Hvad koster det?, spurgte jeg.
20 kr.! Alt over 20 går til mit velfærd, svarede han beskedent.
Det var ærlig snak. Jeg tror, de hjemløse bliver sendt på charmekurser.

Husbond går altid forbi uden at give en krone. Det gør jeg ikke gerne, – især ikke hvis jeg får øjenkontakt. Det er prisværdigt, at de overhovedet gør en indsats for at tjene lidt. Desuden er det et godt blad.


John Michie

Jeg så Taggart i onsdags. Detective Constable Michael Jardine blev myrdet…
Hvem skal mon nu overtage hans job?

Bliver det DS Jackie Reid, DC Stuart Fraser, DCI Matt Burke eller charmerende DI Robbie Ross. Jeg håber, det bliver sidstnævnte 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Alt det andet og tagget . Bogmærk permalinket.

6 Responses to I søndags

 1. fivetosix skriver:

  Der står nogen gange en hjemløs ved vore lokale Super Best.
  Jeg gi’r en tyver og lader ham beholde avisen.
  Der er godt nok ikke mange der giver noget.
  Jeg ville skamme mig, ved at haste forbi med indkøbsvognen proppet med vare. Og tyve kroner fra eller til er jo ingen ting, når man lige har været inde og handle for 700-800KR eller mere 😉

 2. Lone skriver:

  Jeg skammer mig også lidt, de gange vi går forbi uden at give en skilling.
  Dog kan det blive lidt for meget, når der både står én fra Frelsens Hær, én som sælger ‘hus forbi’ og en som sidder og spiller harmonika udenfor hovedindgangen. Det er hændt mere end en gang 🙂

 3. Havehyrden skriver:

  Vi havde gårdsangere et par gange da vi boede i Valby. Der var faktiskt mange mennesker der gav penge.
  mht husforbi, så har der været en del snyd med avisen.e Jeg ser nemlig ofte eksotisk udseende mænd der overhovede ikke kan danske, stå og sælger dem herude. Og, kald mig mærkelig, men det gider jeg ikke støtte. Jeg har talt med forlaget der udgiver avisen og de har flere sager kørende mod disse østeuropæere. De er nemlig ikke hjemløse i deres eget land, men har fundet ud af at de kan tjene flere penge heroppe ved at sælge husforbi, end de kan I deres hjemland. Jeg er nu begyndt at tjekke om sælgerne har en autorisation (efter råd fra forlaget), dvs et ID-kort med billede osv, hvor det fremgår at de må sælge avisen. Men hvor er det dog kedeligt at man behøver gøre noget sådant. Før i tiden, købte jeg blot avisen uden at spekulerer videre over det.
  Hav en rigtig god weekend.

 4. Madame skriver:

  Jeg er vokset op i et villakvarter, så jeg har desværre aldrig oplevet gårdsangere, men jeg har hørt mange gamle udsendelser med deres viser. ‘Hus forbi’ er et dejligt og tankevækkende blad, vi også køber. Men som Havehyrden skriver, er det tit østeuropæere, der sælger bladet. Det er søreme svært at vide, hor meget nød de er i – for de kan se meget velklædte ud.

  Rigtig god weekend, Lone!

 5. Sister Bonde skriver:

  Så sidder man her og læser lidt blogindlæg, mens maden bliver færdig, og man lige er kommet hjem fra sidste skoledag, samt lavet en del hos Malene på Amager, og givet en hjemløs 40 kr. for et blad 😉
  Pyha – det blev lidt for langt.

  Dejligt billede af Trille.

 6. Lone skriver:

  Havehyrde, Jeg har læst, at der er nogle snydere blandt ‘Hus forbi’ sælgerne. Men ham her var vist ægte nok. Under alle omstændigheder vil jeg ikke stå og bede om at se ID for at give en skærv, selvom det er tarveligt at snyde 🙂

  Madame, Ham, som jeg gav en skilling, så tilpas forhutlet ud med manglende tænder. Jeg tror, han trængte til lidt velfærd 😉 ‘Næstekærlighed betales til indsamlere’, som skrevet står her på siden 🙂

  Sister, Pyha ja – men du klarede det 🙂

  Rigtig god weekend til jer alle!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *