Floder og bifloder

Savoykål

Billedet er fra saesonforgodsmag.dk

Jeg måtte købe et af de smukke Savoykål, som lå og struttede af grøn sundhed i indgangspartiet ved supermarkedet i går.
Jeg anede ikke, hvordan det skulle tilberedes ligesom den dame – på ca. min alder, jeg stod og beundrede dem sammen med –  heller ikke gjorde.
Hun valgte derfor et hvidkål, som hun vidste, hvordan skulle behandles. Jeg tog derimod et af de smukke Savoykål. Om ikke andet kunne jeg beundre det nogle dage.

Det endte alligevel op som stuvet kål med et drys muskatnød i. Jeg Googlede opskriften. Halvdelen spiste jeg. Resten har jeg til i aften. Husbond skulle som sædvanlig ikke nyde noget. Han laver sine egne retter 🙂

Der er ellers rigtig mange anvendelsesmuligheder med Savoykål, så jeg hér.
Jeg tror, de smager bedre end hvidkål i råkostsalater. De har en mere sød smag.

Savoykålblad

Det var en fryd i sig selv at se det rindende vand løbe ned af kålbladene. De meget grønne, sprøde blade lignede en regnskov med floder og bifloder
– sådan set foroven.

Jeg håber, de stadig er til at købe i december. Jeg tror, de vil være rigtig smukke som pynt på julefrokostbordet, hvor jeg ellers har anvendt hele rødkål flere gange.

Husbond fik afrimet køleskab og fryser i går aftes. I dag skal jeg atter i køkkenet – kun for at rengøre de sidste ting, som jeg ikke nåede i går.  Jeg tror dog, jeg giver chokolademouseen en sidste chande inden, jeg vasker køkkenet af…

Dette indlæg blev udgivet i Hverdag og tagget . Bogmærk permalinket.

6 Responses to Floder og bifloder

 1. Madame skriver:

  Det lyder spændende, Lone – jeg har aldrig smagt savoykål, men det må vi bestemt prøve hjemme hos os. Ja, det er jo et utroligt smukt kålhoved!

  Ha’ en god tirsdag 🙂

 2. henriette skriver:

  Jeg brugte faktisk denne smukke kål som en del af pynten til mit bryllup dengang i tidernes morgen 🙂

  Det var jo et efterårsbryllup og derfor var udhulede røde æbler med fyrfadslys i og så kålen og friske hasselnødder en oplagt ting at dekorere med. Kålen er utroligt smuk og man kan også spraye den med lidt lak og drysse sølvglimmer henover med let hånd, hvis det skal være mere julet.

  Der er masser af muligheder..

  Knus og god fornøjelse med den fortsatte rengøring :)))

 3. MajorogMeg skriver:

  Om ikke annet så kålen veldig SUNN ut:) Det er den sikkert å.
  Ja, når man vasker kan man få ut aggresjon:)
  Når det gjelder fadeser på kjøkkenet med tanke på matlaging har jeg mange historier:) Hvis jeg sier “dette blir spennende” ja da sier Gubben “ups” og blir meeeget skeptisk:)
  HA en flott dag Lone, klem fra meg:)

 4. Jens skriver:

  Jeg må indrømme, at jeg heller aldrig har fået savoykål og jeg ville heller ikke ane hvad jeg skulle bruge det til. Heldigvis er det dejlig nemt at finde spændende opskrifter på nettet.

 5. Lone skriver:

  Madame, I skulle prøve det. Det smager rigtig dejligt – lidt henad rosenkål.
  God aften til dig 🙂

  Henriette, Der er mange dejlige ting at bruge til bordpynt om efteråret. Jeg bruger også løs af det, jeg kan hente derude. Nogle gange bliver det endda for naturligt, så det er hændt, at insekter er vågnet og har forlystet sig på bordet :0 Knus til dig.

  MajorogMeg, Kålen strutter af sundhed, ja 🙂 Mærkeligt at vores mænd reagerer med skepsis, når vi selv er begejstrede :0
  Ha’ en hyggelig aften – og klem 🙂

  Jens, Det må du prøve. Det kan bruges i råkostsalater i lighed med hvidkål. Jeg spiste af bladene, imens jeg snittede dem. Det var en god smag.
  Det er nemlig dejligt at kunne søge opskrifter på nettet. Især at kunne finde anvendelse for nye spændende frugter/grønsager.
  God aften til dig 🙂

 6. Deborah skriver:

  Faktisk kan man vel bruge savoykål og spidskål ligeledes stuvet, dampet m.m. ganske som hvidkål. Savoykålen duer så også rå, hvorimod det er spidskålen ikke så egnet. Man kan jo også lave kåldolmere – og der ville den jo være flot også savoyen. Hm, det kunne være man snart skulle prøve noget der – men lige foreløbig har jeg et helt hvidkål jeg skal have spist. Så måske jeg lige skulle finde på noget med det først. I suppe kan de jo også alle bruges. Dejligt med en skudfuld suppe fyldt med dejlige grøntsager og det giver masser af vitaminer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *