Svigermors store gryde er sat over

HvidvaskAlle de gamle hvide flakoner og duge, som pynter i stuerne til daglig er ved at blive kogt.
Jeg holder meget af duften af koge-vask, som minder om barndommens vaskedage.

Kun hver anden gang bliver de stivet. Det springer jeg over i dag og venter til foråret.
Om lidt bliver de hængt til tørre og i eftermiddag, skal de stryges, mens de endnu er fugtige.

Jeg nyder at arbejde med de gamle småduge og flakoner, som er fundet på diverse loppemarkeder.

Det er meget længe siden, jeg har været på loppemarked. Men det skal snart være. Jeg skal have fundet noget gammelt, smukt gardinstof, som skal bruges som festremse, når jeg dækker bord.

Festremse

Idéen er set på nettet (husker ikke hvor).

Dette indlæg blev udgivet i Hverdag og tagget . Bogmærk permalinket.

10 Responses to Svigermors store gryde er sat over

 1. tovepia skriver:

  Så koselig, Lone, det er det lenge siden jeg har sett. Skyldes vel at jeg er litt redd for hvorvidt det tåler kok eller ikke. Men det blir flotte duker! Og smart med en festremse av flott gardinstoff.
  Flotte bilder av din sykkeltur her under også. København er jo den beste sykkelby man kan tenke seg;)
  Kos deg videre og klem fra meg;)

 2. Madame skriver:

  Uhm, jeg kan pludselig huske lugten, når min mor kogte tøj i en gruekeddel i kælderen. Du har så mange smukke ting, Lone, og jeg er imponeret over, at du passer så godt på dine gamle småduge og flakoner.

  Rigtig god dag til dig!

 3. MajorogMeg skriver:

  Hvite stivede duker…vakkert!! Ingenting er vel mere delikat enn et bord dekket med hvit duk. Den festremsen var skjønn. En slik må jeg prøve og finne.
  Husker fra min barndom når vi var hos Mormor, hun kokte alle klærne i en stor stamp med vedfyring under:) Vi har det enklere nå:))
  Her er det -2,5 gr i dag men helt vindstille…og det meldes snø til helgen:)
  Kos deg med strykingen, hils Rufus:)
  Klem til deg:)

 4. Annette skriver:

  Lone, hvor er den smuk, det er en dug, ikke sandt?
  Da jeg læste din tekst, kom jeg til at tænke på duften, som du beskriver og som var, når min mor vaskede i gruekeddel, da jeg var barn. Duften, den er væk nu, hvor alt bare bliver puttet i vaskemaskinen og tøjet dufter ikke på samme dejlige måde, når det kommer ud derfra (jeg bruger ikke skyllemiddel).

  Hvor er det dejligt at læse, at du koger dine flakoner på “gammeldags manér”, jeg har prøvet et par gange at vaske dem i vaskemaskine på uldprogram, men med den tid det tog mig at få dem rettet ud, da kunne jeg have vasket dem i hånden mange gange. Jeg tror ,at jeg vil prøve din fremgangsmåde næste gang, jeg tror den er meget bedre.

  Lone, du gav mig også et par minutters glæde og stor lykkefølelse for et øjeblik siden, da jeg hørte Isam B synge. Jeg kendte ham ikke, men stoltheden og glæden over den måde han synger om MIT LAND på, den var stor, rigtig stor. Det må have været et stor oplevelse for jer, at stå mange forskellige nationaliteter imellem hinanden og høre ham synge.
  Tusinde tak.

 5. fivetosix skriver:

  Uuuuhm, jeg kender duften, når min moder kogte hvide duge 😉

 6. Lone skriver:

  Tovepia, Jeg troede, jeg havde gjort mine erfaringer med, hvad der kan vaskes sammen med hvad. Ind imellem hænder det alligevel med, at det går galt :O
  Jeg tror København er kåret som en af de bedste cykelbyer. Der er dog stadig mange områder, som er livsfarlige at færdes på.
  Du må også hygge dig, Tove. Mange klem til dig.

  Madame, Det er sjovt som nogle dufte kalder dejlige minder frem 🙂
  Jeg tør ikke maskinvaske de gamle ting. De skal behandles med omhu, da noget af det er mørt efterhånden.
  Rigtig god dag til dig, Madame 🙂

  MajorogMeg, Det er smukt at dække med hvide duge. Hvis jeg dækker med duge i andre farver, lægger jeg altid en gammel hvid huldug øverst.
  Stamp må være det samme som grukedler på dansk. Det brugte man også her i gamle dage. Heldigvis er det meget nemmere nu 🙂
  Temperaturen her er lige omkring frysepunktet. Vi er blevet truet med 10-15 graders frost i weekenden.
  Ha’ en hyggelig dag, Guri. Mange klem.

  Annette, Det er et stykke gammelt gardinstof, som bruges som overdug/festremse.
  Nej, man har slet ikke den samme fornemmelse af vaskedag, som førhen. Men der gik der også en hel dag med det 🙂
  Jeg vasker altid de gamle pyntetekstiler i hånden. Jeg er bange for at nogle af dem ikke tåler vask i maskine, da de er ved at være møre.
  Jeg kan tænke mig, at du bruger tid på at rette ud, Annette 🙂
  Det er også kringlet at stryge dem med hulmønstre.
  Den lykkefølelse oplevede jeg også første gang, jeg hørte sangen med Isam B. Han gengiver den på en dejlig måde :O Jeg kender også kun den ene sang med ham.
  Det er sandt, man bliver helt stolt over sit land, når man hører den og ser billeder af de kendte steder samtidig. Hvor er det dejligt, at du elsker dit fædreland så højt, Annette :O Men Holland er også vidunderlig, men dér er du jo ikke født 🙂
  Selv tak, Annette.

 7. havehyrden skriver:

  Hold da fest et arbejde kære Lone. Jeg troede slet ikke at folk vaskede “i hånden” mere. Det ser ud til at være hårdt arbejde.
  Hav en fortsat god aften!

 8. MajorogMeg skriver:

  Da har jeg sendt deg mail Lone:) til din private mail. Tok vare på den fra sist vi mailet hverandre. Håper jeg ikke havner i spam:))
  Klem:)

 9. Lupo skriver:

  Ih, madame Lone, jeg havde helt glemt at koge i gryde!
  Hvilken sæbe bruger du?

 10. Lone skriver:

  Fivetosix, Det er sjovt som nogle dufte sender os tilbage i barndommens gade 🙂

  Havehyrde, Det er nok også kun mig, som gør det på den mest besværlige måde 🙂 Det er ikke så hårdt et arbejde. Det er kun små flakoner og småduge – og de er egentlig kun støvede. Nogle er dog meget møre pga. alder, så de skal behandles varsomt.

  MajorogMeg, Vi har “talt” sammen siden, Guri 🙂 Jeg har desværre overset disse svar…

  Lupo, At koge i gryde bruges vist heller ikke så meget mere 🙂 Men de gamle, møre hvidvarer skal behandles omsorgsfuldt :O
  Jeg bruger Valo – så hvidt som sne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *