OK

Jeg var nok for tidligt ude, da jeg under mine ’25 spørgsmål om bøger’, svarede, at jeg aldrig læste biografier eller havde i sinde at gøre det.

Jeg har læst én selvbiografi i mit liv og startet på en anden, som jeg opgav. Begge var biografier skrevet af skuespillere.
Jeg fik det indtryk, at det mest handler om at forherlige sig selv.

Nu har Maira Sander til gengæld udgivet en bog om sin mand multikunstneren, Jean Voigt. Den bliver jeg nødt til at læse.

Jeg var helt og totalt fascineret af ham, da jeg var ung. Jeg elsker det originale – og det var han om nogen.

Jean Voigt
Hvor var han smuk…

Jeg løb engang ind i ham ved Det Ny Teater, hvor han stod dér i det løjerligste tøj. Vore øjne mødtes et splitsekund men føltes som en evighed. Han havde et utroligt stærkt blik, som gjorde indtryk på en pige som mig, som lige var kom-met “ind med 4-toget”.

Jean Voigt, den falske greve Marquis de Sade og modeskaberen Erik Morten-sen er personer, som har betaget mig.

Jean Voigt – ‘Lyset rammer det unævnelige’. En biografi af Maria Sander.

ÆblekageForuden ovenstående skal jeg også læse Nelson Mandela’s ‘Vejen til frihed’ og hans nyeste – ‘Eftertanker’.

Jeg har altså ikke helt opgivet at læse biografier.

Min æblekage er stadig lækker her på 3. dagen. Egentlig er jeg mest til æblekage, som vor mor lavede den. Men jeg er lige ved at tro, at denne overgår den.

Granatæble

I går købte jeg et flot granatæble. Kernerne kunne have pyntet ovenpå flødeskummen på min kage, men de endte i min salat – verden bedste salat. Det hedder den og her er opskriften. Jeg så den i ‘AnneMad’ og den er bestemt lækker 🙂

Granatæble er en vidunderlig frugt, som vi har anvendt alt for lidt her i
huset.

Det har ændret sig. Fremover vil den blive brugt i salater og diverse desserter – i stedet for blåbær, som ikke altid lever op til navnet.
Foto er fra nettet.

Billedet af kattemor og killing har jeg modtaget via en massemail.

Fra en massemail
De er så kære…

Dette indlæg blev udgivet i Hverdag og tagget . Bogmærk permalinket.

13 Responses to OK

 1. Anita skriver:

  Nøj, hvor er jeg lykkelig for, at du skrev det her indlæg. Ellers ville jeg jo ikke vide, hvilken bog jeg skulle læse næste gang 😉

  Iøvrigt er vi fuldstændig enige; de nævnte mænd er noget ganske særligt! Og granatæblet, med de knaldrøde friske rubiner, ligeså. Mums!

  Rigtig god weekend til Jer 🙂

 2. Deborah skriver:

  Det er lidt sjovt, for noget af det jeg holder allermest af at læse, er biografier. Nu er mange biografier jo skrevet af andre end personen selv, og meget ofte med hjælp. Jeg har læst rigtig mange, og stort set altid fundet dem interessante, omend nogle mere end andre. Kunne være jeg skulle skrive noget om dem. Det var da en ide.

  Jeg købte en dag blåbær, for at smage dem nu de er så opreklameret. Jeg var skuffet. Synes ikke de smager af ret meget. Foretrækker langt brombær, hvis vi endelig er ude i bær eller hindbær. Men anyway, granatæbler rigtig skønne.

  Det der foto, har je gogså fået. Det er HELT skønt. Intet så sødt som sådan nogle misser, store ellers små. God weekend.

 3. MissMuffin skriver:

  Tit er det slet ikke blåbær, man køber herhjemme men et helt andet bær med hvidt frugtkød (kan selvfølgeligt ikke lige huske hvad de hedder) og de har slet ikke samme egenskaber som det sunde blåbær..
  Jeg elsker granatæbler og spiser dem jævnligt- både som dessert, i salat, på yoghurt og smoothies.

 4. Anita skriver:

  PS. vær opmærksom på, at du kan score den billigt hos williamdam.dk hvor den koster 311,- modsat andre steder, hvor den koster 399,-.

  Den har jeg lige givet mig selv i julegave 😉

 5. Vicki skriver:

  Som en selvbestaltet biografi – læser og elsker, kan jeg kun anbefale dig at give det en chance til. 🙂
  Og som svar på dit spørgsmål til min sidste kommentar: Jep jeg har spillet dilletant fra 1997 – 2008 og efter en lille pause så tror jeg at jeg gerne snart vil i gang igen.
  Hav en dejlig dag Lone 🙂

 6. Inge skriver:

  Jeg kan godt lide biografier, og Nelson Mandelas er en af de bedre.. jeg har slidt det første eksemplar op..

  Granatæblekerner i salater, det lyder rigtig lækkert, det vil jeg sørme huske, mangler altid et eller andet farverigt at komme på..

  Hav en dejlig weekend Lone.

 7. tovepia skriver:

  Jeg er en elendig leser, sluttet nesten å lese etter studier i fransk og engelsk hvor vi måtte lese en mengde litteratur som vi tolket etterpå….men av og til skjerper jeg meg;)
  Innom for å ønske deg ei riktig god helg, kaken din så fortreffelig ut!!
  …og et nydelig skjerf under her;)
  Klem fra meg;)

 8. Lone skriver:

  Anita, Er det ikke meget længe siden, vi har haft sådanne store personligheder i kunsten? – Nogle, som helt tager pusten fra os.
  Tak for tippet om bogprisen. Det siger jeg lige videre til ham, som skal have glæden af at give mig den 🙂
  Om jeg forstår, at jeg ikke har opdaget granatæblets velsignelser før 🙂

  Deborah, Det kan jeg forstå, der er mange, som holder af. Jeg har fundet de par stykker, jeg har haft i, kedelige. Måske, hvis du omtalte nogle af dem, som du har læst, at jeg kunne fristes 🙂
  Blåbær er smukke som dekoration på desserter. Smagen er meget mild. De blåbær, jeg har købt, har ikke været blåbær men mosebøllebær. Prøv at se under dette link:

  http://fpn.dk/mad/kost_ernaering/article1851910.ece

  Fik du også alle de andre skønne dyrebilleder i din massemail?

  MisMuffin, Nej, det er mosebøllebær, vi oftest får, når vi køber blåbær. Du kan læse om det på linket herover.
  For pokker da… Jeg skal da prøve granatæblerne på min yoghurt også 🙂

  Vicki, Biografier får en chance til med de to, som jeg nævnte 🙂
  Det må være rigtig sjovt at spille diletant. Jeg har set mange morsomme forestillinger i forsamlingshuset i min barndoms landsby, hvor man kendte alle, der spillede med. Ærgerligt, at vi ikke har noget amatørteater her i nærheden. Det kunne være sjovt at være med.
  Hvis jeg var dig, ville jeg hurtigst muligt komme igang igen 🙂

  Inge, Det var hos dig, jeg læste om Nelson Mandelas erindringer, som jeg meget gerne vil læse. Tænk, at du har læst den flere gange…
  Den eneste bog, jeg har læst mere end en gang, er Kaninbjerget 🙂
  Husk at rulle granatæblet hårdt med flad hånd hen ad køkkenbordet, inden du skærer det midt over. Det får kernerne til at løsne sig. Ellers er de næsten umulige at få ud.

  Tovepia, Ja, man kan køre træt i litteraturen, når man har læst meget og har gennemanalyseret tekster igen og igen. Nu er det mere strikke- og hækleopskrifter, du læser 🙂 Klem til dig.

  Rigtig god weekend til jer 🙂

 9. Madame skriver:

  Åh, den bog må jeg læse, Lone – Jean Voigt var nemlig fascinerende på alle måder og turde være en original uden at ligge under for, hvad andre mente. Dejligt at du skriver om bogen, for jeg har ikke læst om den i Politiken.
  Vi har vist aldrig spist granatæbler hos os, men det skriver jeg straks på indkøbslisten! Og billedet af misserne er slet ikke til at stå for :-))
  Rigtig god weekend til dig!

 10. Anna Marie skriver:

  Såvidt jeg husker lejede Jean Voigt sig ind på et lille slot på Lolland, som han udstyrede overdådigt. og mon ikke det er hans datter, der har skrevet den omtalte bog?

 11. Lone skriver:

  Madame, Jeg ønsker mig også bogen, som skulle være rigt illustreret med hans kunst.
  Det er beundringsværdigt, at han holdt fast ved sin originalitet, selvom han blev kritiseret herhjemme i en årrække. Heldigvis oplevede han at blive beundret for sin kunst 🙂
  Granatæblets kerner er som stjerneskud, der springer i mundhulen som fontainer med en dejlig frisk saft 🙂

  Anna Marie, Det er sandt. Han lejede herregården, Rosenlund, på Lolland og levede dér resten af sit liv.
  Det er hans kone (muse), som har skrevet bogen. Hun var hans største beundrer 🙂

 12. Jens skriver:

  Jeg tror aldrig jeg har smagt granatæbler, men det må jeg prøve. De er jo rigtig flotte, men jeg vidste faktisk ikke, at de også smager godt.

 13. Lone skriver:

  Du skal prøve det. Kernerne eksploderer med en dejlig, letsyrlig saft i mundhulen, når man tygger – og så er de meget dekorative på forskellige retter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *