Oasen

Når jeg er hjemme i byen, søger jeg altid hen til byens åndehuller. Du finder mig sjældent på Vesterbrogade, Nørrebrogade, Kgs. Nytorv, Strøget osv.

Her, hvor jeg bor, går jeg ture ad de stille veje. Dér, hvor man finder mest mulig stilhed. Vi bor tæt ved Åboulevard/H.C. Andersens Boulevard, som jeg ofte skal passere på Teddys og mine lufteture. Når man er kommet over på Nørrebro-siden gælder det om at finde grønne områder at færdes i. Der er heldigvis mange.

For et par år siden gik jeg gennem porten til De Gamles By på Nørrebro.
Indenfor porten åbenbaredes det dejligste fristed med et areal på 50.000 m2 stor offentlig park med gamle bygninger, som anvendes til plejehjem.

Slottet

Der er store græsarealer og alléer med gamle træer.
I et område derinde, finder man ByOasen – en bybondegård med høns, kaniner og marsvin. Det forlyder, at der også snart er får.

Her er små kolonihaver til brug for gamle og børn, her er et orangeri med fugle, og her er haver i kasser med henholdsvis sommerblomster og grønsager.

Der er sågar et slot.

Indhegningen

I den store indhegning går høns, kaniner og marsvin sammen.

Fy!
Billederne er fra 2011

Giver dem væk?! I en storby med lejligheder…
Det er ikke bolsjer, man deler ud, men levende dyr, som kræver særlig pleje. Jeg håber, at man informerer gratisterne grundigt om, hvad det indebærer at modtage en kaninunge.

De Gamles By er blevet en af mine favoritoaser i byen 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Alt det andet. Bogmærk permalinket.

10 Responses to Oasen

 1. MissMuffin skriver:

  Man kan faktisk godt ha kanin i lejlighed, det kræver bare at man gider at gøre rent! Jeg har haft kanin indendøre da jeg var barn og den skulle ha gjort rent hver eller hveranden dag for ikke at lugte, men den trives fint. Nu er min familie jo så også vild med dyr, så den fik selvfølgeligt lov til at løbe rundt i hele lejligheden når vi var hjemme:) Og så havde jeg en snor og sele til den, så vi kunne ha den med ud og blive luftet:)

 2. Madame skriver:

  Hvor lyder det spændende – jeg var ikke klar over, at De Gamles By har sådan en oase, vi alle kan benytte. Der må jeg ind og kigge en dag, jeg er i København, og så vil jeg sende min oldefar, som endte sine dage i De Gamles By, en kærlig tanke. Tak fordi du fortæller!

 3. Megan (Lene) skriver:

  God weekend Lone. Og det er jo det, synes jeg, der er så fantastisk ved vores by København. Den har det hele. Man skal bare kende den og turde søge væk fra hovedkanalerne. Selvom jeg holder meget af både Vesterbrogade og Gammel Kongevej! 🙂

  Jeg håber som dig, at man informerer ordentlig omkring de kaninunger. Det er ikke ting, nej, men levende dyr. Selvfølgelig kan man have dem i lejlighed, men det er de rigtige mennesker, som skal have dem. De skal ikke spises af slanger og den slags, vel?

  Håber det blir en fin weekend og måske skal i på landet, for det er jo virkelig høje forårstemperaturer, der loves. Klem fra mig og hundepigerne.

 4. Inge skriver:

  Sikke en dejlig oase du har fundet der, jeg har aldrig været indenfor murene i De gamles by, måske skulle jeg lave om på det næste gang jeg alligevel er på de kanter. 🙂

 5. havehyrden skriver:

  Nej hvor ser det dejligt ud. Jeg husker de gamles by som et forfærdeligt sted. Min mormor var på deres plejehjem og det var ganske forfærdeligt. Men det du viser, viser en helt anden side. Og jeg vil give dig ret mht de små kaniner. Det er ikke legetøj…
  God weekend!

 6. Lone skriver:

  MissMuffin, Jeg tror, det er de færreste, som er klar over, hvad det indebærer at have kaniner i en lejlighed. Jeg skal ikke kunne sige, om de forældre, som lader deres børn få en kanin med hjem, er klar over, hvor meget rengøring det kræver, hvor mange æblegrene, de skal have at gnave, for at tænderne ikke skal vokse, hvilken varieret kost, det kræver osv. osv. Jeg ved ikke, hvor længe du havde din kanin. Jeg har kun kendskab til kollegaers børn, som fik kaniner, som efter nogen tid pludselig ikke var i familierne længere. Jeg tror, mangen en kanin sidder trøstesløse hen i et bur uden omsorg.
  Under alle omstændigheder bryder jeg mig ikke om, at man skilter med, at dyr gives gratis væk og måske uden nogen info om deres pleje.

  Madame, Det overraskede også mig, hvilket dejligt område det var, den dag jeg gik gennem porten. Det undrer mig bare, at kun meget få plejehjemsbeboere benytter omgivelserne.

  Megan, Ja, her er det hele. Vi kan være stolte af vores hovedstad 🙂
  Jeg håber bestemt også, at det er nogle ansvarlige forældre, som tager en kanin med hjem i tasken, når de går tur i ByOasen. Uha! Den med slanger havde jeg slet ikke tænkt på. Måske nogle bruger dem som foder? 😉

  Inge, Det er et skønt sted i byen, jeg har fundet 🙂 Hvis du lægger vejen forbi, så vent til en dejlig sommerdag, hvor det blomstrer i højbede og i kolonihaverne.

  Havehyrden, Nej, kaniner er bestemt ikke legetøj.
  Jeg tror desværre mange bliver fristet til at tage en unge med hjem, uden at tænke på konsekvenserne.
  Jeg kender ikke noget til plejehjemmene derinde. Det undrer mig, at man næsten ikke ser ældre ude i det fri. Måske er de for syge.

  Rigtig god forårs-weekend til jer! 🙂

  Jeg får travlt i dag. Vi skal have gæster til middag, og der er 1000 ting at gøre først, så det bliver ikke meget, jeg får nydt denne dejlige solskinsdag.

 7. Anette skriver:

  Sikke da et fantastisk sted. Jeg er ikke vild med at man bare forærer dyr væk på den måde! Håber du nyder weekenden og det skønne vejr 🙂

 8. Therese skriver:

  Jeg arbejdede en gang, i de gamles by. Jeg tror det var i et halvt års tid. Af og til (og desværre kun af og til), havde jeg tid, til at ta’ en af de ældre, med ud i de smukke grønne områder. Jeg husker stadig, en dame på 86, sige meget stille, at det var første gang i et halvt år, hun havde været ude….. Det gjorde lidt ondt i maven, men på den anden side, var det dejligt at kunne give hende den oplevelse.

  Du har ret i at der ikke er så mange ældre i det fri. Men i vores tilfælde, havde vi ikke tiden til det. Nogen gik selv ud, men der var ikke mange der var raske nok til det, og ellers skulle de jo ha’ assistance. Trist.

  Det er et dejligt sted, og godt at der er åbent så alle kan komme ind og få lidt luft i den travle hverdag.

 9. Jens skriver:

  Jeg har kun været i de gamles by en enkelt gang og jeg syntes det var en forfærdelig deprimerende oplevelse. Men det skyldes måske at mit besøg gjaldt en meget sur og bitter gammel dame. Det var et pligtbesøg, men damen var så sur, at det ikke blev gentaget……..

  Jeg vidste ikke at der var sådan en lille bondegård. Det lyder rigtig spændende og det kunne være sjovt at se den. Og forhåbentlig har de gamle glæde af dyrene. Man må vel formode, at det er det som er hensigten med stedet. Jeg synes det er en supergod ide. 😀

 10. Lone skriver:

  Anette, Det er jeg bestemt heller ikke.

  Therese, Desværre sidder der sikkert flere ældre inde bag murene og længes efter at komme ud. Jeg besøgte en overgang en ældre på plejehjem. Hun havde 3 voksne børn, som en sjælden gang kom forbi – og så kun i max. 20 min ad gangen. Det samme gjaldt andre af de ældre. Det undrede mig, da de fleste sikkert havde børn. De burde aflaste personalet og tage sig mere af deres kære – fx ved at gå en tur med dem. Mere travlt har vi heller ikke.

  Jens, Jeg har aldrig set de gamle i nærheden af dyrene. De kan tælles på en hånd, dem som jeg har set udendørs. Det positive er, at ByOasen tiltrækker folk udefra – børn og unge, hundeluftere, solbadere osv. Det giver liv på området, selvom de gamle desværre nok kun oplever det bag vinduerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *