I påsken spiser og leger mange med æg

Dyrenes Beskyttelse (DB) appellerer til alle forbrugere, at man skal tænke på hønen, når man vælger ægget.

Det er sjældent, vi køber æg i supermarkedet. Når det har været nødvendigt, har jeg haft svært ved at gennemskue frilandsæg, skrabeæg og øko-æg fra hinanden. Men jeg er blevet klogere ved at læse DB’s æggeguide til de æg, som er produceret med den bedste dyrevelfærd.

Vi køber altid æg hos vores æggedame på landet. De er bestemt ikke billigere end supermarkedernes øko-æg, men jeg er sikker på, at æggene kommer fra høns, som har det rigtig godt. De spadserer rundt mellem træer og buske overalt på det landsted, vi køber dem.

Og blommerne er påskeliljegule 🙂

Æg

Jeg er færdig med at købe pasteuriserede æg, som kommer fra skrabehøns – som næsten er det samme som burhøns.

Jeg har lavet den lækre citronfromage anno 1909 fra Aftenshowet (AS) flere gange. Jeg har ikke brugt pasteuriserede æg, når jeg har lavet den til os selv. Derfor fik fromagen den skønne gule farve. Til gæster har jeg ikke turde andet end bruge de pasteuriserede, og fromagen har været bleg og kedelig at skue (som på AS’ foto) og måtte peppes op med blåbær- og mintbladepynt for at give lidt farve. Desuden havde jeg svært ved at få en bid ned ved tanken om de lidelser, der lå bag æggene i fromagen.

Derfor er det slut med at købe de pasteuriserede æg i vores husholdning.

I opskriften fra AS står der nederst på siden, at fra 2012 har danske æg været så godt som salmonellafri. Derfor kan man til mindre selskaber af sunde og raske mennesker uden problemer vælge at bruge friske æg.

 

Pelargonia
Pelargonier på køkkenbordet

Dette indlæg blev udgivet i Dyr. Bogmærk permalinket.

5 Responses to I påsken spiser og leger mange med æg

 1. Madame skriver:

  Det var dejligt at høre, a t danske æg er så godt som salmonellafri – det vidste jeg ikke. Vi køber også kun æg fra høns, der har et godt liv. Tak for linket til DB’s æggeguide – det vil straks kaste mig over!

 2. Randi skriver:

  Jeg er allergisk overfor æg, så der købes ikke så tit æg til vores husholdning. Når vi en sjælden gang køber æg, er det altid de økologiske.

 3. Fruen i Midten skriver:

  At danske æg er så godt som salmonella-fri er også nyt for mig. Med den viden kan jeg jo så godt droppe de pasteuriserede æg. Det vil jeg fluks gøre 🙂

 4. Henny Stewart skriver:

  Det er givet blandt burhøns, at salmonellaen er opstået, og så går det lidt mod ens idéer, at man skal købe pasteuriserede æg fra burhøns. Vi køber økologiske æg i supermarkedet og håber så, at de høns har haft det så nogenlunde. Sikkert kan man jo ikke vide det, det er en tillidssag, hvor vi måske ikke har så meget at have tilliden i.

  Jeg har endnu aldrig brugt pasteuriserede æg, men hvis man skulle bruge rå æg til et større selskab, ville man vel være nødt til det. Enten det eller vælge en anden ret!

 5. Lone skriver:

  Madame, Jeg har heller ikke hørt det før, det blev nævnt i Aftenshowet. Jeg vil ikke bruge pasteuriserede æg fremover.

  Randi, Så er du i hvert fald ikke medvirkende til at støtte burhøns-industrien 🙂

  Fruen i Midten, Det var det også for mig. De bliver også droppet her. De ser altså også så kønsløse ud 🙂

  Henny, Det er jeg også overbevist om.
  Ifølge æggeguiden skulle økologiske æg komme fra høns, som har haft det bedst, hvis man så kan sige.
  Jeg fortsætter med at lave citronfromage – nu bare med landæg fra vores æggedame 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *