I 9 ud af 10 opskrifter jeg har googlet, skal man bruge en stor kylling, men retten hedder høns i asparges …
Vi skal holde juleaften for familien og skal traditionen tro have tarteletter med høns i asparges til forret.
Vores stalddørsæggeleverandør på landet sælger foruden æg også høns, kyllinger og lam fra frostboksen. Jeg ville, som opskrifterne anbefaler, købe et par kyllinger, men da jeg
nævnte de skulle bruges til tarteletter anbefalede æggedamen, at jeg købte høns i stedet. De er bedre i smag og faste i kødet modsat kyllinger, som har tendens til at trevle, når de udskæres, som hun sagde.
Jeg valgte så høns. Da hun tog dem op af fryseren, blev jeg overrasket over, hvor små de var sammenlignet med kyllinger. Man skulle vel mene, at kyllinger er mindre end høns
– eller hvad?
Men nej sådan er det ikke, sagde æggedamen. Kyllinger er en helt anden race og skabt til at blive store. Kyllinger købes separat og opfostres til salg som kyllinger, og høns er kun til ægægning – og altså gode til supper.
Jeg er forvirret … Hvem lægger så de æg, som skal blive til kyllinger – hvis ikke hønen?
Men hun fik mig til at købe 3 høns til tarteletter. Jeg mener også at kunne huske, min mor altid brugte høns til hønsekødssuppe i de dage.
Et udsnit af vores æggeleverandører på landet
Kopieret fra en kommentartråd på nettet.
Der findes små og store kyllinger – og små og store høns, afhængig af racen bl.a.
En høne har generelt mere smag end en kylling, såvel som oksekød smager af mere end kalvekød (også generelt), ligesom det unge kød er mere mørt (igen generelt).
Som steg er det derfor foretrukket med kylling frem for høne, hvorimod en høne giver mere smag til suppe, hvor man jo tilføjer en del vand (det er jo netop idéen med suppe.
Til gengæld bliver det ældre kød ikke mørt så hurtigt som det unge kød, kylling eller kalv. På samme vis giver oksekød mere smag til suppe end kalvekød.
Kogetiden inden kødet er mørt er længere end for det unge kød.